www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

Kuddvar eller Örngott?

Igår var det premiär med mig framför symaskinen. Svärmor var här en sväng och jag i princip tog henne i örat och tvingade henne lära mig grunderna på maskinen. Blev ju lite nervös när jag slog upp modellen på internet och läste att det var ”den optimala maskinen för dig som vill ta steget vidare”. Men hör och häpna, tre timmar senare hade jag gjort ett alldeles eget barnsänklädset. Prövade på både raksöm och zick-zack. Dra mig baklänges vad jag är duktig. Här håvas det in vuxenpoäng!

Ett litet sidospår. Vad kallar ni överdraget till kudden i sängen? Jag har alltid kallat det kuddvar vilket har förorsakat en hel del heta diskussioner här hemma. David kallar det örngott. Och nu när jag tänker på det så låter ju kuddvar ganska äckligt. Som om man har legat och geggat med öronvax på kudden. Fast å andra sidan, örngott? Hm.. Ge er in i debatten!

Publicerad: 2005/12/29

13 kommentarer to “Kuddvar eller Örngott?”

 1. Anna skriver:

  Själv har jag aldrig hört order kuddvar, så för mig e d helt klart örngott!

 2. Ida skriver:

  Tror faktiskt att jag har hört kuddvar nån gång. Är det geografiskt tro, vilket man använder? Jag är i alla fall från Småland och säger örngott.

 3. Isabelle skriver:

  tror faktiskt att ni och sambon har rätt *förbaskat*. Men det tänker jag inte avslöja för honom =) Hittade förklaringar på det hela här:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kuddvar
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Örngott

  Tydligen är kuddvar innandömets, alltså tex dunets omslutande tyg och örngott är tyget som träs över kudden. Äsch. Tänker iaf fortsättas envisas med att kalla det för kuddvar =)

 4. K skriver:

  Instämmer med Ida.

  Kuddvar låter som du sa väldigt äckligt också. Örngott låter mjukt och fint. Eller i och för sig. Örn-gott = små kaniner och gnagare? Hm.. Det var klurigt. Min finska pojkvän säger kuddpåse.

 5. Lina skriver:

  Garanterat örngott, kuddvar låter som sagt ovan ganska läbbigt… :o)

  GRATTIS till symaskinsdebuten! Min maskin hånler åt mig varje gång jag plirar in i garderoben.. Men kan du så borde man väl prova!

 6. hanna skriver:

  Här i mellansverige säger vi örngott. Mina norska släktingar säger putevar och mina norrländska vänner säger kuddvar. Tror även att äldre människor känner sig bekanta med kuddvar.

  I vilket fall så är jag impad. Min symaskin ska fram ikväll också. Ska sy resår på några kjolar, måsta ha något fint på nyår ju! :D

  Och nu ser ju sidan ut som den ska!

 7. Isabelle skriver:

  Karin; kuddpåse var ju ett otroligt bra namn på det hela. Varför ska man tjorva till det? Ett nytt ord som definitivt ska sättas i bruk :)

 8. saken skriver:

  Kuddvar – kuddöverdrag, av typen på sängen och i soffan. Örngott – bäddsättskuddöverdrag. =) hehehe VI VILL SE BILDER på det hemsydda

 9. Isabelle skriver:

  Tack! Experten har talat =) Ska självklart bjuda på bildbevis så fort jag tvättat spektaklet (tror inte jag vågar visa dig det live) :)

 10. Jenny skriver:

  Jag säger ogftast DYNVAR. Ibland också örngott, men här på andra sidan Kvarken verkar folk inte veta vad örngott är. Har nämligen släkt i Umeå så det är väl därför jag använder mig av ”sånt språk”…

 11. Anonymous skriver:

  Hej Isa.
  Jag kallar det örngott jag tror att den äldre generationen säger kuddvar min gamlamormor sa det och hon va också från västkusten(bor i hunnebostrand) så geografiskt vet jag inte om jag kan
  hålla med om…
  Och vad gäller norska namn på det samma så har dom även där olika namn, putevar eller putevär som det uttalas har redan nämts dom säger också putetreck vilket inte heller låter så gosigt hmmm…
  Nej ÖRNGOTT tycker gag låter bra tänker på att man vilar örat gott mot kudden…. eller synonymt falksnask *hehehe*
  Angela.

 12. Anonymous skriver:

  OJ jag glömde ju grattulera till bebben förstår att du längtar nu, det gör jag med. Mitt första barnbarn skall kika ut 11/2 det skall bli sååååååååå spännande har 3 barn själv men det e nästan värre och vänta på barnbarn man har lixom ingen koll….. LYCKA TILL / Angela

 13. Isabelle skriver:

  Tack! Måste vara lika spännande att bli mormor. Min mamma säger att det egentligen är roligare som mormor till snart 3, just för att man är så populär och får vara den som skämmer bort barnen :) Lycka till du med!

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).