www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

Bu för Baka

Jag är inte den som bakar. Men några gånger per år är man ju illa tvungen. Sju sorter till det stundande födelsedagskalaset blir det inte. Max två. Med några bakfloppar inräknade. Sen blir det några köpes-mazariner och filmrullar. Goda smörgåsar (obs! ej hembakta) med gravad lax och räkröra kommer det däremot finnas gott om.

Så idag var det alltså bakdags. Först ut; viktklubb-chokladbollar. Smöret ersattes med 10% Kesella och pärlsockret med kokosflingor. Jag fick nästan kväljningar när det var dags för provsmakning. Sura chokladbollar som nästan smakade härsket. Sedan var det dags för morotskakan. Det doftade härligt där den stod i ugnen och växte, under viss skeptisism. Och lika härligt smakade den, kan jag lova. Och visst ser det smarrigt ut?

Och här är receptet:

200 gram grovt rivna morötter, 50 gram margarin, 2 ägg, 2 dl socker, 2 tsk kanel, 2 tsk bakpulver, 3 dl vetemjöl, 100 g philadelphia extra light, 2 msk florsocker, sockerkulor

Så här gör du: Smält margarinet i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda kanel, bakpulver och vetemjöl i en djup tallrik. Rör ner morötter, mjölblandning och det smälta margarinet. Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter. Vänd upp sockerkakan på ett sockrat smörpapper.
Blanda philadelphiaosten med florsocker. Bred blandningen på den avsvalnade kakan. Strö på sockerkulor. (PS! Jag skrapar själv bort den vita smeten, då krymper nämligen kaloriantalet till hälften)

Publicerad: 2006/11/22

13 kommentarer to “Bu för Baka”

  1. Jenny skriver:

    Mmmm…morotskaka är SÅÅÅ gott! Kan man få en bit kanske? :-)

  2. Anna skriver:

    Ja tyvärr så blir de inte så goda när man ska byta ut smöret..har själv testat dem..de går väl an men de vanliga är mumsigare hihi
    Morotskaka är sååå gott så hihi

  3. Malin skriver:

    Det ser ju hur gott ut som helst! Morotskaka är såå gott. Synd på chokladbollarna…tyvärr är det smör och socker som gör det där goda :( Har oxå bakat ikväll men blev en simpel kladdkaka, så den borde väl förhoppningsvis vara ätlig till imorgon kväll då tjejerna på jobbet kommer hem till mig.

  4. Vicke skriver:

    Mitt favoritfika Morotskaka , mums filibabba. Nästa gång jag är i Piteå tror jag att det får bli ditt kök ;) *kram*

  5. Anna skriver:

    Morotskakan ser jättegod ut! Kanske dags för min del att ta en bakdag idag…?

  6. Vicke skriver:

    Glömde tipsa i går om en ”smal” chokladkaka med kesella som är både lättbakad och god
    http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14449

  7. Camilla skriver:

    *mmm* Det ser riktigt smarrigt ut :D

  8. Anonymous skriver:

    Kan man inte få receptet utlagt!
    Hälsning från Ingela

  9. Jessica skriver:

    Hihi…min syster (som du haft som lärare) skulle baka sockerfria chokladbollar…de smakade tydligen äckligt! Kan bara tänka mig…

  10. fingerspitz skriver:

    Morotskakan ser helt klart godare ut än vad chokladbollarna låter. Ibland är det nästan bättre att avstå än att försöka göra nyttigt…
    Vi har ett recept på chokladbollar där man ersätter lite av smöret med ägg men då måste man ju tycka att det är ok att äta rått ägg och det gör ju inte alla. Imorgon har vi 5-årskalas och där blir det riktiga chokladbollar kan jag lova!

    Är det fröken själv som fyller år? Grattis i så fall.

  11. Isabelle skriver:

    alla: Ja man kan ju bittert inse att fett är gott. Jag hoppas fortfarande på ett piller som kan trolla bort extrakilona istället :)

    vicke: Du är välkommen! Men jag är rädd att jag bara har hårdbröd i skafferiet. Fikat går åt här hemma hos oss :) Och TACK för tipset!!

    ingela: Sådärja!

    fingerspitz: Vad vore brnkalas utan riktiga chokladbollar? (vi har gjort både och faktiskt, även om det här födelsedagsbarnet är 20 år äldre) :) Gratta femåringen och tack för grattis:et :)

  12. Johanna skriver:

    Mmm, mumsigt :)

  13. Veronica skriver:

    Vad gott det ser ut, ska nog testa receptet nu i helgen!

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).