www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

Snart tio månader


Snart tio månader och cirka nio pannor tung. Fyller storlek 74 och passar utmärkt i turkost och brunt, mammas favoritfärger. Håret kappväxer, speciellt baktill, och morgonfrillan börjar påminna om min. Sen är han alltid charmigt rosig om kinderna.

Theo är fortfarande en liten razerkille. Nu med blåmärken på knäna av upptäcksfärder efter stengolven. Fort går det fram, men ofta stannar han till, sätter sig på rumpan och filosoferar en stund. Ibland lägger han sig ner platt på golvet, med ena kinden lutad över armen, som för att samla energi en stund. Sedan bär det iväg, ofta samtidigt som han skrattar på inandning. Det låter jättelustigt. Han går ganska stadigt nu genom att bara hålla i sig med ena handen. Vill ständigt gå runt allting, ofta tuggar han på bordskanten samtidigt som han cirrkulerar runt den. Och klättra på saker är jätteskoj, även om det ofta slutar i krokodiltårar.

Favoritstället här hemma är sovrummet, där han inte får vara. Han lyckas alltid se om vi råkat lämna dörren på glänt. Det är nämligen enda rummet där vi inte barnsäkrat; blomkrukor på golvet, ostadiga sängbord, lampsladdar som inte är monterade i väggen osv. Och plötsligt är han där, och vi hör ett förtjust glädjeyl när han står och pillar på Davids förlovningsring som ligger på nattduksbordet. Det andra favoritstället är tälten bredvid teven. Han slänger sig in bland alla fluffiga kuddar och väntar att vi ska killa honom på magen. Köket är urtrist. Han blir nog inte kock som sin pappa. Så fort vi går in i köket blir han missbelåten, gnäller och drar oss i byxbenen. Vi studsar runt där med kastruller på huvudet och spelar trummor med slevarna, men förgäves.

Mamma och pappa säger han mest hela tiden. Mä Mä Mä (men), Dääää (där), Häää (hej), Ajaj, Ampa (apa och lampa) och Grrr (?). Han har mycket konstiga ljud för sig, ofta far han med tungan fram och tillbaka i munnen och spexar. Han gör också smackljud med läpparna hela tiden och vinkar baklänges till alla och allting. Pekar med pekfingret gör han också ibland, men oftast med hela handen. Jag tror han är ett chefsämne.

Det enda som tjorvar just nu är maten. Mat är skitttrist och äckligt. Theo fäktar med armarna och gnäller med stängd mun. ”Nänänänä” säger han och skakar bestämt på huvudet allt han orkar. Vi svettas och svettas, sjunger och trallar, gurglar i vattenglas och gör tittutlekar för att distrahera honom. Det är alltid kämpigast vid lunchen då jag är ensam, annars när vi är två går det bättre. Då brukar David hoppa omkring med ljusstakar på huvudet, dansa och göra konstiga ljud och rörelser. Då kan det slinka in någon sked eller två.

Sover gör han fortfarande bra. Vi har läst boken om Fjärilen i fem månader nu. Vi försöker byta eftersom vi själva är så kräkless den, men då somnar han inte lika bra har vi upptäckt. Vi släcker sedan lampan och lämnar rummet. Ibland tjorvar han lite, men det är inte ofta. Sen sover han ofta till 6-7 och vill äta välling. Och slumrar igen för att sova någon timme till, ibland ändå till 9. Vi är grymt bortskämda just nu.

När Theo somnar brukar vi ofta göra upp en eld i öppen spisen och belägra sofforna framför teven. Det är så lungt och tyst. Nästan för lungt. Efter någon timme brukar någon av oss alltid säga att vi längtar efter honom. Det brukar jag alltid försöka minnas under stunder på dagen då han är gnällig och man är stressad och maten flyger över hela vardagsrummet. Tänk vad man är lyckligt lottad som har honom.

Publicerad: 2006/12/10

15 kommentarer to “Snart tio månader”

 1. Mia skriver:

  Visst är det underbart mysigt =)

 2. Vera skriver:

  Vilket härligt inlägg! Men visst är det så, hur skönt det än är när det slocknar på kvällen, så efter en stund smyger sig den där känslan fram. Jag rukar lägga mig hos max när han sover och bara sniffa lite på honom =0)

 3. Pernilla skriver:

  Det kanske ligger i namnet Theo – äta dåligt, sova bra :-). Min Theo är precis likadan. Försöker tänka att innan jag hinner blinka är han tonåring och äter oss ur huset fullständigt.

 4. linda m skriver:

  han är ju helt underbar!!

 5. Camillas lockar skriver:

  Vilken söting han är Theo! Ser fram emot när min Peo börjar snacka sådär!

 6. Anna skriver:

  Mmmm, vilket härligt mysigt inlägg! Du skriver så himla bra – jag riktigt ser allt du målar upp framför mig. Lilla bustrollet Theo med smackljuden (som jag känner väl igen!) och så ni två som jag visserligen aldrig sett men ändå på något sätt kan tänka mig dansandes och studsandes i köket när han ska äta… ;)

  Skrattar gott! Det är verkligen hög igenkänningsfaktor för föräldrar till busiga små pojkar runt 1-årsåldern sisådär!

  Hoppas allt är bra i julstöket!
  *KRAM*

 7. Anna skriver:

  Vilket fint inlägg! :-)

 8. Isabelle skriver:

  Jaaa, vilket härligt inlägg! Underbar beskrivning av er vardag som den ser ut just nu. Säkert superkul att läsa för er del också om några månader när utvecklingen gått framåt ännu mer. Ha det!

 9. For the love of country skriver:

  Så hjärtans söt! Vilket fint vardagsinlägg!

 10. Wellah skriver:

  hehe Lova gör också ”nej nej nej” och skakar på huvudet då det är matdags…. hehe charmigt! ;)

 11. Vicke skriver:

  Sitter här med en lite tår i ögonvrån och läser ditt underbara inlägg. Vilken kärleksfull beskrvning av vardagen som småbarnsförälder:) Underbart Isa och Theo verkar vara en underbar kille:) Kramis

 12. Magda skriver:

  Vad fint du skriver om lilleman! Han låter som en härlig o lättsam liten kille.

 13. Angelica skriver:

  Vilket fint inlägg, och vilken fin och duktig buse ni har! :)

 14. diddi skriver:

  Han är väldigt söt! En riktig liten charmis va=)?

 15. Isabelle skriver:

  alla: Vad skönt att ni inte börjar lessna på mina rapporter, men det är dom jag kommer titta tillbaka på om tio år. Eller när vi skaffar nästa knodd :) En massa kramar till er alla från en dregglig Theo!

  pernilla: Jaså? Haha, vad lustigt. Fast jag väljer nog den kombinationen, sova bra äta dåligt istället för motsatsen, eller vad säger du? :)

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).