www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

Jultomtebekymmer

Den stora frågan inför söndagen; vem ska vara jultomte? Morfar anser att han gjort sin tomteplikt. Han har ju i 29 år nu kilat iväg till kiosken för att köpa kvällstidningen. Och suttit där och svettats och kliat sig i skägget. Jag köper hans argument. Och gammelmorfar har nog svårt att läsa genom skägglurvet på tomtemasken, så han slipper.

David är inte heller pigg på att vara tomte. Hans argument är att det är Theos första jul, och då har han dispans. Själv har jag varit tomte en gång, det var precis när jag avslöjat bluffen och dragit av farbror Tomte lösskägget. Min faster övertalade mig att dra på mig den stora tomtemasken. Jag gjorde det bra men med vånda. Aldrig mer, har jag sagt.

Och ett år hyrde min faster en jultomte. Släktskaran satt som fågelholkar när han steg in genom dörren. Det var uteslutningsmetoden, och när alla var räknade började folk bli misstänksamma, vem är han egentligen?

Vi får se hur det blir på söndag. Men jag gissar att vi kommer att kräva att morfar snällt går och köper tidningen igen. Han gör det så bra. Hur gör alla ni andra?

Publicerad: 2006/12/20

7 kommentarer to “Jultomtebekymmer”

 1. Vicke skriver:

  Hoppas att den riktiga ska dyka upp;) *fniss* Annars får man byta med grannen. Vi är hos grannen och de hos oss.

 2. Ewa skriver:

  Pappa har en kompis osm är liten och rund och har kritvitt hår. Liam var i chock förra året. Men det går säkert bra med en tomtenissa eller nisse. Kanske theo blir rädd annars? Jag var det tills jag var tre och avslöjade tomten. På lukten. Samma after shave som morbror Lennart. Mig lurar man inte så lätt!!!

 3. Jessica skriver:

  Vi övertalar syrrans karl att vara tomte, men frågan är hur länge till det går. 4-åringen kanske känner igen honom i år…

 4. Camillas lockar skriver:

  Tja, det går ju att hyra en okänd tomte. Men det blir ju liksom inte likadant…!

 5. Karin skriver:

  Vi har inga barn närvarande så vi blir nog utan tomte :( men när jag var liten var det tydligen samma person som var tomte hos oss flera jular på raken (upp till jag var tonåring) och det var ingen som försvann från festen, dom vägrar fortfarande att tala om vem det var men säger att jag känner honom! Snacka om dålig igenkänningsförmåga…. Jag tror hyrd tomte är bäst så att ingen känner igen ”den” men är det bara Theo som är barn så går det nog bra med nästan vem som helst för han förstår nog inte vem det är nder masken?

 6. Isabelle skriver:

  vicke: Ja det vore nått va? :-) Smart byta med grannen!

  ewa: HAHA! Kanske man får leja honom?

  jessica: Jo dom är ju smarta dom små. Men jag tror nog innerst inne att dom tror att den riktiga tomten även finns, och att släktkarlarna bara vikarierar.

  camilla: Nej, och lite pirrigt. Tänk om det är en rånarluva under masken?

  Karin: Vi har också haft sådana jular. Det känns kul nu när det exploderat barn i släkten och tomten gör comback. De äldsta är 3-4 så dom lurar man inte lätt, tomten får det tufft i år.

 7. NIlla skriver:

  Vem som är jultomte hos oss (hos Ps föräldrar) i år vet inte ens jag. Men det brukar vara så att min svärfar är tomte hos deras granne och grannen kommer till oss. ca 16,00

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).