www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

En till? Var då?


Familjeporträtt (Isabelle Norman Sällström)

Sedan Theo fyllde två har frågorna titt som tätt börjat ramla in. När ska tre ska bli fyra? Inte om utan när. Och jag blir lika ställd varje gång. Och lite stressad måste jag erkänna. Det är ju rätt många runt omkring oss som skaffat fler vid det här laget. Och vi har inte hunnit ägna det en tanke. När vi väntade Theo sa vi alltid att vi skulle skaffa två barn. Och sen föddes han, och vi upplevde de jobbigaste veckorna i våra liv där på barnintensiven. Kanske hämmar det oss. Men samtidigt tror jag att man skulle övervinna den rädslan ganska fort om man verkligen längtade efter ett barn till. Men det gör vi inte. Är vi lite konstiga då? Just nu har vi sagt fyra år mellan. Minst. Fyra år innan vi ens börjar överväga om vi ska skaffa fler. Familjens strateg David sa att om två år, då har vi dränerat, byggt om taket och gjort alla nödvändiga husreparationer – då kan vi börja tänka på riktigt (och få lite tid för hångel, för när hinner man det nu?). Kanske börjar man längta efter en lillebror eller lillasyster då. Frågar man Theo är han bestämd – en stolasystä ska han ha. Helst vill han nog ha en kopia av hans storkusin Tilda. Inga lätta krav han ställer, vår underbare fina ögonsten till ensambarn.

Publicerad: 2008/06/03

23 kommentarer to “En till? Var då?”

 1. mams skriver:

  Hej tjejen!
  Jag är helt övertygad om att man känner i magen när och om man vill ha barn eller fler barn. Det som kan skrämma mig ibland är att fler och fler väntar alldeles för länge på att ”lyssna” på sin magkänsla. För man vet ju aldrig hur lång tid det kan eller OM det tar sig. Men ni är ju fortfarande unga;-) så renovera på ni och vänta in magkänslan:-)

  Min magkänsla, här och nu, säger mig att nu är MIN familj komplett och dörren börjar mer och mer stängas. Skönt kan jag känna, men också sorgligt på ett vis.

  Hoppas att allt är bra, allra finaste Isa.
  Kram i sommarvärmen (i alla fall här i Stockholmstrakten)
  /Mams

 2. snackansdagar skriver:

  Får också frågan dagligen och då är inte ens Simon 1 1/2år än…

  Det är märkligt tycker jag att folk tycker att det är en okej fråga att ens ställa.

  Valet är personligt och privat och jag tycker nog att folk kan låta bli att lägga sin näsa i blöt och bara vänta på att bli informerade istället.

  Lita på din magkänsla. Då blir det bra. Bra för dig, bra för mannen och bra för Theo.

  Kram

 3. mhow skriver:

  Ja får oxå den frågan ganska ofta, min malte är lika gammal som din Theo ungefär! Vi tänkte oxå 2 i början och rätt så tätt men nu vet vi inte. Hur ska man hinna, vill vi och iaf så vill jag då få njuta av ”bara malte” ett bra tag till.Sen tar ju en bebis så mycket tid! Visst skulle det vara mysigt, ja bara framtiden vet svaret!

  kram i värmen!!

 4. Camillas nya hem skriver:

  Om ni gick igenom en jobbig tid kring Theos födsel är det inte konstigt om ni tvekar, tvärt om! Vi har inte ens hunnit föda vårt första barn innan folk tycker att vi är koko för att vi bara vill ha ett barn… Om folk kunde sluta sig lägga i! :)

 5. Annika skriver:

  Underbar illustraion! Ja, det där känner man ju igen! Faller man utanför ”normen” med högst 2 år mellan barnen, då är man nästan konstig, på något vis! Sedan detta frågande! Det är ju en privatsak och dessutom kan inte alla få barn hur lätt som helst – tänk så sårande då att få frågan om fler barn hela tiden! Fast egentligen menar nog alla väl! De tänker inte efter bara! Kram

 6. Ewa skriver:

  Tell me about it girlfriend. Jag längtar till jag fyller 30, då börjar folk förhoppningsvis tro att jag är steril eftersom vi ändå är skitnöjda med de barn vi har och inte kommer skaffa fler trots att alla hela tiden säger till mig att jag kommer ångra mig…

 7. Janina skriver:

  vilken beskrivande bild! Jag gillar den skarpt! :) blogg.janinasportfolio.com

 8. Mimmi skriver:

  Hej Isabell
  Jag tycker inte du ska må dåligt över att ni ”bara” har Theo. Ni känner när & om ni vill ha fler.
  Jag har 10 år mellan mina barn & dom mår inte dåligt av det.
  Kram Mimmi

 9. ¨jess skriver:

  Har David verkligen strumpor när han sover?

 10. Isabelle skriver:

  mams: Åh jag är nog allt lite avis på dig som känner dig ”färdig” med familjebilden. Fast det kanske jag är också, man vet aldrig. Vad kul höra av dig, hoppas allt är bra med dig och det dina! Kramar!

  snackansdagar: Ja visst är det rätt fräckt? Vi fick frågan innan vi skaffade barn några gånger, och då tyckte jag verkligen det var oförskämt, för det kan ju faktiskt vara så att man inte kan få barn. Kram till dig!

  mhow: Instämmer, känner precis likadant! Kramar i kvällsvärmen!

  camilla: haha, du har så rätt!

  annika: Tack! Ganska ”svenskt” eller hur? Kram!

  Ewa: haha, ja, man kanske skulle skaffa en sån där t-shirt som carola hade när hon var singel med ett ”jag vill inte ha fler barn”-budskap, eller vad säger du? Ska jag eller du fixa? :)

  Janina: Tack!

  mimmi: Vad härligt det måste var att ha en tioåring till hjälp! Känns som det kan bli så även för oss! Kramar!

  jess: haha, nej förlåt david, saken är den att jag ritade hans fötter sist av allt, och jag orkade inte göra hans tår. Jaq var lat. Så nej, han sover inte med sockarna på :)

 11. Ewa skriver:

  Ja! ”OGRAVID” kan det stå. Eller ”jag gillar mina p-piller” eller ”nej det är bara kakor”! Hehe.

 12. The Derby's skriver:

  Hej Isa,

  oj oj…träffande blogg inlägg. Tror det är många som gnager på samma barn funderingar. Man ser konstant mammor med en tott på höften och en annan i släptåg. Här i Australien bygger de barnvagnar på höjden (finns säkert i Sverige också)och man undrar lite smått om man är onormal med att vilja vänta lite innan numero 2 kommer till världen. Skönt att läsa man inte är ensam om de funderingarna.

  Kram på er.

 13. Tina T. skriver:

  Hej härliga du. Som du vet är det tre år mellan mina tjejer, men tror du folk slutar fråga när vi ska försöka skaffa en lillebror då? Jag visste inte att man kunde välja kön. Då brukar jag snäsa tillbaka att jag just satt in en spiral (vilket jag har) Ha!
  Känn ingen brådska, två är dubbelt så mycket jobb som en. Jag är jätteglad att de har varandra, speciellt sen när vi blir gamla. Jag tror nog att ni vill ha en till, men som du säger, inte nu. Det är mycket roligare när man verkligen vill. Gör en tröja med texten: ”Nej, jag är inte gravid. Jag väntar några år till”.
  Kram
  T.

 14. Maria Åberg skriver:

  Skönt att höra att ni känner samma som vi gör. Vi får alltid frågor det inte är dags för ett syskon snart, speciellt nu när Maja snart fyller 3. Men jag är så otroligt lycklig med vår fina flicka och jag tycker livet är så underbart och harmoniskt med vår lilla familj. Jag har alltid sagt att hon får vara minst 5 om det blir ett syskon, vi vill börja längta efter en liten bäbis först…och gör vi inte det så går det bra det också. Jag har inga syskon, men har ändå aldrig känt mig som ett ”ensambarn” :)

  Kram från oss

  ps Maja har också beställt…men en storebror! ”Mamma, var är min storebror?” :)

 15. Catarina skriver:

  Jag var på fest förra helgen. Helt okända människor frågade om jag ville ha barn…
  Är det sånt man frågar folk första gången man träffar dem?

 16. Anonymous skriver:

  Hej! Vår son är 6 år och gissa om folk tycker vi är konstiga som inte har fler. Han kommer ju verkligen fara illa om inte han får syskon. Kanske vi inte skaffar fler eller så blir det så vi vet inte det just nu. En gång var det en person som kunde ta fram fördelarna med att ha ett barn: bättre ekonomi, mer tid för barnet och mer tid över för annat som inte bara handlar om familjen. Det är upp till var och en vad för liv man väljer att leva. Och syskon, är det verkligen det bästa?? Jag har ingen bra relation till min bror och i den situationen vi befinner oss i hade det varit lättare utan. Vet många som har dålig relation med sitt syskon och man kanske inte alltid kan ”välja” bort det.
  V

 17. Anonymous skriver:

  Klart ni ska vänta. En vacker dag känner ni att NU. Nu är det dags. Pang på då ; ) Lycka till!

 18. Isabelle skriver:

  ewa: Haha, den sista skulle passa in på mig :)

  the derbys: Säger densamma. Skönt att andra känner som oss :) Kram!

  Tina: Jag undrar om det finns någon magisk gräns för när dom slutar fråga? Jag fortsätter hålla in magen allt jag orkar, eller så skaffar jag helt enkelt en sån där tisha :-) Massa kramar!

  Maria: Vad fint beskrivet, så känner jag med. Vi får väl se, kanske vi slår till samtidigt nästa gång – om vi nu bestämmer oss för fler. Kramar till er!

  Catarina: åh vad jobbigtl, hoppas du hade något riktigt bra svar!

  V: Precis! Syskon behöver ju inte trivas ihop när dom blir äldre. Och sen ska man ju aldrig skaffa barn för sitt barns skull, för att det ska få ett syskon. Man måste ju känna för det och längta efter det själv också. Tack för att du delade med dig!

  Anonym: Tack. Vi får väl se! :)

 19. Anonymous skriver:

  Själv har jag fem barn, och det är tydligen fritt fram för folk att kommentera hur mkt som helst på ett negativt sätt. Man blir nog alltid ifrågasatt om man går utanför normen på ngt sätt, åt ena eller andra hållet…
  //Ingela

 20. Vera skriver:

  Väldigt bra inlägg isa, jag förstår dig och tycke rockså att det är störigt när folk frågar om barnskaffning osv, det är helt enkelt privat. man frågar inte om sådant. tänk om man inte kan få barn/fler barn, precis fått misfall eller vad som helst! Nej,folk är för ”nosiga” helt enkelt. Men jag skulle vilja ge en lite mer nyanserad bild av syskonfrågan: Jag har fyra syskon (ja, vi är helsyskon, nej vi är inte religiösa)som alla utom ett är vuxna idag och det är verkligen helt underbart att ha dem! Visst var det mkt bråk när man var barn, och ibland ville man inte alls ha en lillebror i släptåg när man skulle göra något osv, men OJ vad UNDERBART det är nu när vi är vuxna!Det var det såklart när vi var små också, men i vuven ålder uppskattar man varandra på ett helt annat sätt. Det är förstås inte självklart att man har bra kontakt med syskon som någon påpekade ovan, men det kan också vara tvärt om. Dagens samhälle är så himlans individuellt att många kanske känner att de tvekar pga att man inte kan upprätthålla samma materiella standard eller wathever med en större familj. Men alla väljee själva hur de vill leva, och det är det viktigaste. Lycka till med allt. Jag älskar din formgivning och dina tankeväckande och roliga blogginlägg! /Vera

 21. Isabelle skriver:

  Ingela: Ja man blir nog det. Vad härligt med fem härliga barn!

  vera: Vad roligt att du delar med dig! Och jag kan verkligen förstå det. Har en fyra år äldre storsyster som jag kivades med som attans under min uppväxt men som jag står väldigt nära nu och vi har en theo och tim i samma ålder. Samma gäller Davids systerbarn. Av den anledningen har ju Theo många kusiner som står honom väldigt nära (förhoppingsvis) när han blir äldre, och som kanske kan kännas som syskon ifall vi nu inte skaffar honom några (du hör hur vilken dialog jag har med mig själv :) Du är i alla fall lyckligt lottad med så många syskon och dessutom bra kontakt! :) Vad roligt at du gillar min blogg och min form, dagens vitamininjektion :-)

 22. Nilla skriver:

  Härlig illis!
  Lycka till med familjen, hur många ni än blir :-)

 23. Susanna skriver:

  Hej. Här har du en till som är väääldigt osäker på ett syskon till vår finfina dotter… Hon är 4,5 år. När folk undrar ifall det blir syskon snart, trött som jag är på dessa frågor så brukar jag svara att vi lyckades så bra med vårt första försök så vi behöver inte försöka en gång till :-)

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).