www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

Var är tåget?

Klockan ringer vid halv sju. Vi skyndar oss upp. Theo yrvaken och på dåligt morgonhumör. Inte alls van vid att morgonstressa. VILL INTE HA NÅN MACKA! Och just, luciatåget är ju utomhus. Men vart är då understället? Letar, stressar, argumenterar om vem som är skyldig till att ha tappat bort den ena vanten. Pressar in en varm mössa under julmössan. Stressar in i bilen. Kör till förskolan.

- Var är tåget då? Det här är ju inge TÅG?
- Ja men, det är ett luciatåg. Nu ska ni ju sjunga för alla oss föräldrar. Du har ju övat hela veckan!
- JAG VILL INTE!!
- Men Theo.. då får du ju hålla i ditt fina ljus?
- Ja VILL INTE ha nå ljus..
- Men du, nu går vi och ställer oss där borta. Vi vinkar till dig när du sjunger!

Extremt skeptisk står Theo kvar där i tåget bredvid sin bästa vän och kusin Tim som vägrar ta på sig sin tomteutstyrsel, och har en minst lika djup rynka i pannan. Och när Sankta Lucia och alla följeslagare smyger fram efter knuten dyker en ännu mer skeptisk Theo fram som bestämt säger ”Men var ÄR min mamma, var ÄR hon?”. Jag hoppar och tjoar och hejjar och försöker få honom att tycka det är jättelattjo. Tar mig inte upp för den hala backen, har ju pressat in min blå tå i ett par klackeskor och insåg just i denna stund att det inte var så smart. Mormor kommer till undsättning och sätter sig med Theo på ”utescenen”. Även hon med viss skepsis i blicken och jag ser hur hon försöker huka sig för att undvika alla kamerablixtrar. Till slut ger Theo upp och halar sig ner för backen till oss anhängare. Nja. Luciatåget i år var visst ingen hit i Theos ögon. Även om personalen som vanligt gjort jättemysigt med marshaller, lyktor, rekvisita och skönsång. Men så är det ibland.
Så vi pallrade oss hem igen för julmust och pepparkakor. Sedan fick Theo följa med morfar alias Stjärngossen på jobbet och se det stora luciatåget. Väl hemma berättade han att ”vet du mamma, det är ju inte riktigt tåg det dära luciatåget. Bara ett tåg på låtsas!”. Jomenvisst. Jag hoppas det stannar färskt i minnet ända till nästa år.

Publicerad: 2009/12/13

5 kommentarer to “Var är tåget?”

 1. Nilla skriver:

  Tuff tuff-tåg hade kanske varit roligare! ;-)

 2. MalinKa skriver:

  Och Theos morfar hade minsann redan varit tomte för vårt arbetslag under tidig fredagsmorgon. Riktigt roliga var de med sitt julspel och sin "skönsång" =)

 3. Lina skriver:

  Vi skippade dagis-tåget redan då lillan kvällen före förklarat för oss att hon då absolut inte skulle ha något lucialinne på sig, eller tärnljus i handen för den delen. Och sjunga – nä, det skulle hon inte heller… fast vi hört henne nynna på alla fina julsångerna när hon lekt här hemma de senaste veckorna.
  Istället såg vi storasysters tåg in i kyrkan och jag tänker – det där ska lillan hinna hon också. Bara inte i år. :)

  De vet vad de vill de små liven. ;)

  Hoppas ni haft en skön helg, trots inget tuff-tuff:ande.
  Kram

 4. Ensamma mamman skriver:

  Gud vilken härlig morgon ni hade! Tack för att du delade med dig och fick mig att skratta igenkännande. Min son började prata mitt i luciatåget i år. Högt och tydligt inför alla. Dom är ju underbara! Kram

 5. Isabelle skriver:

  Nilla: haha, ja jag tror nästan det..

  MalinKa: Jobbar du med randolf! Visste jag inte! Ja han skickade ju en bild där han var stjärngosse :)

  Lina: haha, vilka små viljor va! :) kramar!

  Ensammamamman: Visst är dom charmiga, man kan inget annat än skratta! :)

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).