www.isa.nu/blog

isa, formgivare
Gå till webbshoppen

En rättskaffens kille

theeddoei0oro2

Vår sjuåring, världens finaste förstås, ger oss många skratt. I vintras kom han hem en dag från skolan, med blicken i golvet, och berättade att han gjort något dumt. Ja, han vågade knappt berätta vad det var. Sen kom det. Han och några kompisar hade skrivit något som i hans öron lät som ett ”kul ord” på en lapp och klistrat upp på ytterdörren. Sen hade en av hans kompisar förklarat vad det betydde och chocken var total. När jag frågade honom vad ordet var så svarade han och blinkade med långögonfransarna ”det var nått som typ krulla”. Ja, ni kan ju gissa vad det stod?

Och nu i helgen när jag skulle vika in tvätt i sonens garderob så sneglade jag på hans skrivbord. Där låg ett gäng teckningar med actiongubbar och påhittade namn. På en av lapparna var det en actiongubbe med en toalett till huvud. Han hette ”Fitan”, fint skrivet med snirkliga bokstäver. Eftersom jag vet att Theo inte har någon aning om detta ords betydelse så vek jag mig i skratt när han glatt berättade om denna actiongubben Fittan. Teckningen blev snabbt i tjugo små bitar efter att jag berättat om ordets betydelse.

Det är väldigt mycket ”seriöst”, ”allvarligt” och ”men hallå” nu. Och idag när jag slog in en innerdörr rakt i mitt eget huvud och illalåtande ord bara råkade ramlade ur mig så var han där och pekfingrade över mina fula ord. Liten ska bli stor, många ord och mycket som ska upptäckas och motvilligt förklaras av en förälder som jag. Det får mig att minnas hur min pappa rappade en påhittad låt första gången jag skulle sova över hos en kille. Tack och lov är det många år kvar tills dess.

Publicerad: 2013/10/16

3 kommentarer to “En rättskaffens kille”

 1. Marran skriver:

  Haha! Det är som när Ville kom hem och berättade att den nya killen i klassen skulle vara med i hans och kompisens rockband. Den nya killen hade föreslagit att bandet skulle heta ’Fy fan’! Mamma, han fick sparken direkt, vi vill inte ha någon som svär i vårt band. Kan du tänka dig, han svär till och med så fröken hör.

  Det är bara njuta medan det varar, snart gör de väl inte annat än att svära!

 2. Hanna skriver:

  Haha, alltså jag skrattar högt för mig själv hemma vid köksbordet! Väntar med spänning till min treåring börjar ehrm, experimentera med nya ord :)

 3. Linda B skriver:

  Hahaha! Vår snart 4-åriga tjej slänger ur sig ’shit maj gad’ lite nu och då. Det låter ju jätteroligt men vi påpekar att det inte är OK.
  Jag jobbar på fritids och för ett tag sedan råkade jag slänga ett öga på en kartong som stod på golvet, där var med spretiga bokstäver skrivet faklju. Var tvungen att läsa det högt för att förstå vad det stod. Barnet i fråga har iaf snappat upp att det finns stavningsregler för j-ljudet… Ha en bra dag! /Linda

www.isa.nu/blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).